Alege o destinație:

joi, 8 iunie 2017

Veseud11, pensiunea din Paradis

Anul trecut (2016), din intamplare, am nimerit, in drumul nostru catre Baia Mare unde urma sa participam la un eveniment familial, pe drumul ce leaga Fagarasul de Medias, prin Agnita, in arealul denumit Tinutul Bisericilor fortificate. Fiind pur si simplu fermecati de frumusetea locurilor, am retinut sugestia implicita, iar anul acesta am organizat o iesire de 4 zile in zona.

Am cautat cel mai retras loc cu putinta si am dat peste VESEUD11, pensiunea care se anunta a intruni toate cerintele personale de izolare, frumusete si comfort.



Veseud11 este singura locatie turistica din satul Veseud, din judetul Sibiu. Desi fotografiile pe care le atasez vor vorbi de la sine si comentariile vor fi inutile, iata cateva aprecieri si informatii, sper eu utile doritorilor:


- rezervarea am facut-o inca din Noiembrie 2016 pentru 01-04 Iunie 2017 si, desi pe site-ul de rezervari nu mai era disponibil nimic, eram asa de montat sa ajung acolo incat am vorbit personal prin telefon la locatie. Asa am reusit sa gasesc totusi 2 camere care sa acomodeze doua familii cu cate un copil, la adresa Veseud 12, adresa care apartine tot de proprietarii de la 11 si care este practic in aceeasi curte. Veseud 12 nu se vinde pe site-uri!

- drumul pana acolo, de la Agnita, este OK, nu este nici bun, dar nici catastrofal, am vazut drumuri mai proaste in tara asta. Este asfaltat, plin de gropi, dar EXTRAORDINAR de frumos. Normal!

- nu este nimic construit nou, totul este reconditionat la standarde foarte inalte, pastrand aproape in totalitate farmecul autenticitatii.

- nu exista semnal de la nici o companie telefonica, nu exista nici un televizor, nicaieri.

- aici gasiti acel lux unic dat de simplitate, autenticitate si lipsa cu desavarsire a kitsch-ului. Totul este la locul lui, natural sa fie ACOLO si DE ACOLO.

- personalul este restrans, practic doamnele Lucretia si Ioana fac toata treaba, impreuna doar cu sotul Ioanei. Cu toate acestea, nu ne-a lipsit absolut nimic. Iar amabilitatea si disponibilitatea sunt pur si simplu naturale.

- locatia ofera serviciul complet de mese si bauturi, lucru normal in conditiile in care cea mai apropiata locatie gastronomica poate fii doar in "civilizatie" , adica dupa ce iesi pe drumul national, dupa multi kilometri. Absolut totul este preparat acolo. Au ferma proprie, au culturi proprii. Lapte, branzeturile si ouale sunt de exceptie  Mancarea gatita acolo este foarte gustoasa. Am fost chiar intrebati la venire daca avem necesitati speciale din punct de vedere culinar. Nu exista a la carte, in fiecare zi se prepara altceva.

- locul este atat de bine pus la punct, incat, dupa ce vizitezi satul, te si intrebi cum reusesc oamenii astia sa ofere ceea ce ofera? Explicatia este simpla: LINISTEA si frumusetea PARADISIACA. Toate astea au efect asupra lor si vor avea si asupra ta, dupa ce ajungi acolo.

- se poate plati cu cardul  CULMEA! V-am spus eu ca totul e facut sa fie perfect!

- apa calda si rece sunt permanente, iar caldura centralizata nu va reprezenta o problema cand e nevoie de ea.

- faci ce vrei, mananci si bei ce vrei, iar totul platesti la sfarsit. Nu te intereseaza nimic, absolut nimic, decat sa RENASTI si... sa iei acasa sticla de vin cu eticheta proprie facuta cadou la plecare

- nimeni nu se supara daca consumi bautura sau alimente adusa de tine. Desi exista in camere mini-frigider, nu recomand sa veniti cu mancare, dar bautura alcoolica puteti aduce fara probleme, preturile produselor lor, care sunt de extra-calitate, este totusi piperat. Copii au permanent la dispozitie sticle umplute cu suc de mere facut in zona, si socata (la vremea la care am fost noi). Ca fapt divers, la plecare, la intocmire notei de plata, nu ni s-a pus decat cate o sticla de 1 litru de suc pentru fiecare, desi s-a baut masiv de catre cei mici, dar si de catre de noi  Vreau sa mentionez ca noi nu am mancat acolo decat micul-dejun de 3 ori, doua dejunuri si doua cine si nu am baut alcoolice decat din cand in cand fiindu-ne oferit rachiu (un fel de palinca mai slaba decat cea din Maramures) si visinata de'a locului, deci pretul reflecta aceasta realitate.

- lasati acolo copii sa descopere natura si viata nemodificate de civilizatie, luati-le din maini telefoanele sau tabletele, chiar daca totusi pe intreg perimetrul exista acoperire wireless extrem de buna, lasatii sa se plictiseasca pe iarba si campurile din spate. Tipatul lor de "plictiseala" va fi acoperit incetul cu incetul de linistea si frumusetea naturii primordiale.



Am fost intr-o alta Lume, paralela cu a noastra, unde turistii vin ca intr-un parc de distractii autentic insa, in care la intrare isi leapada aproape orice are legatura cu modernitatea: isi inchid telefoanele inutile din cauza lipsei totale de semnal, renunta la gandul de a urmari finala ultimului campionat de fotbal, din lipsa desavarsita a unui televizor pe o raza de sute de metri.

Am fost intr-o Lume in care incetul cu incetul, intai descaltandu-te si umbland numai in picioarele goale, apoi uitand ca in primul moment ti s-a parut ciudat sa nu ai covor sau mocheta in camera, ci doar podea din lemn aspru, urmarind o barza care la doar 50 de metri de tine mananca netulburata broaste de pe camp, in timp ce doi magari se dau importanti in mijlocul a sapte capre, deci, incetul cu incetul, pe nesimtite, simti cum te cuprinde o stare pe care ai uitat-o demult: linistea absoluta, calmul inexplicabil... senzatia aceea indescriptibila de DEPARTE!

Se poate intampla orice, tu esti resemnat, nu ai cum sa afli!




Veseud11 este locul rupt din Rai in care ajungi si apoi, dupa cateva zile, vrei sa pleci doar pentru ca "asa nu mai rezisti, asta nu e viata... reala".

Daca sunteti genul sa apreciati simplitatea absoluta, strictul necesar de confort, linistea, "ruperea de realitate", frumusetea pura, mirosul vietii patriarhale si prezenta in majoritate covarsitoare a turistilor nemti, acesta este un loc care merita avut in vedere.




Printul Charles a stiut el de ce...

NOTA: acest articol a aparut initial ca recenzie pe site-ul www.amfostacolo.ro

12 comentarii:

Comentariul va apărea doar după moderarea lui de catre autor.